Mijn favorieten

De statistieken van 2018

We zijn bijna op de helft van 2018. Tijd om de balans op te maken. Hoe staat de huizenmarkt er in 2018 voor? En wat is de prognose voor de resterende maanden? We vertellen het je in onze nieuwe blog!

De prijzen in de huizenmarkt stijgen als een dolle, terwijl het aanbod zakt. In het eerste kwartaal van 2018 steeg de prijs voor een gemiddelde koopwoning met 9,7 % vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van het slotkwartaal van vorig jaar klommen huizenprijzen gemiddeld 1,9%. De krapte is inmiddels zo groot dat NVM-makelaars in het eerste kwartaal 5.000 minder woningen hebben verkocht dat een jaar eerder. Dat maakt het voor de consument lastig om een geschikte en betaalbare woning te vinden.

Huizenmarkt in Limburg
De stijging in woningprijzen is in Limburg-Noord het laagst geweest met een stijging tussen de 0 en 5%. De stijging in Zuid-Limburg was hoger en lag tussen de 5 en 10%. De grootste Limburgse stijging vond plaats in Midden-Limburg met een stijging van meer dan 10%.
In welke Limburgse gemeentes stegen de huizenprijzen de afgelopen maand het hardst? In mei was dat in de gemeente Stein, gevolgd door Maastricht en op de derde plaats gemeente Weert. Er hebben in Limburg ook een aantal dalingen plaatsgevonden. Deze waren het grootst in gemeente Eijsden-Margraten, Venray, Peel en Maas en gemeente Roerdalen.

Huizenmarkt in de rest van Nederland
De prijsverhoging was het hardst te voelen in de grote steden. Wat opvalt is dat de prijzen in Den Haag en Rotterdam harder stegen dan in Amsterdam. Den Haag spant dan ook de kroon met een stijging van 24,5%.  Volgens NVM wijken veel Amsterdammers naar Den Haag. De stijging in Rotterdam was booming met 15%. Amsterdam deed het met 11,6% en in Utrecht met 12,8%.

Hoge prijzen
Volgens onderzoekers corresponderen de lage rente en het krappere woningaanbod met een hoger niveau van huizenprijzen. De rente ligt veel lager dan 10 jaar geleden.

Verwachting huizenmarkt
Het blijft aantrekkelijk om in 2018 een huis te kopen. De hypotheekrente loopt naar verwachting licht op, maar blijft historisch gezien laag. Ook de spaarrente blijft laag in 2018. Kopen is ook de komende jaren aantrekkelijker en betaalbaarder dan huren in de vrije sector. De hypotheeknormen zijn in 2018 iets minder ruim. Voor het eerst is het niet mogelijk om meer te lenen dan de woningwaarde. Het Kabinet Rutte 3 voert de komende vier jaar geen verdere verlaging van de hypotheeknormen door. De krapte op de huizenmarkt blijft. De vraag blijft voorlopig groter dan het aanbod.