Mijn favorieten

Huis verkopen zonder makelaar? Vijf nadelen op een rij

De verkoop van jouw huis is een van de belangrijkste beslissingen van je leven. Er komt veel kijken bij de verkoop. Sommige mensen kiezen ervoor om een huis zelf te verkopen. Reden nummer een: het kan veel geld schelen. Maar let op: goedkoop kan je duur komen te staan! In deze blog nemen we je mee in vijf nadelen van het verkopen van jouw huis zonder gebruik te maken van een makelaar.

 

Onderhandelen kan tegenvallen

Je bent op een gezellige markt in het buitenland. Je hebt een riem van €40,- kunnen afdingen voor €15,-. Dat ging eenvoudig. Zo gaat dat op de huizenmarkt helaas niet. Het onderhandelen over de verkoopprijs van een woning zijn een belangrijk onderdeel van het makelaarsberoep. Zij beheersen alle tips en tricks op dit gebied. Daarnaast heb je vaak te maken met de makelaar van de koper. Kun je daar zonder makelaar tegenop? De onderhandelingen kunnen nadelig voor je uitvallen.
 

Minder juridische zekerheid

Bij het verkopen van een woning komt meer kijken dan de overdracht van de sleutel. Het is een juridische handeling waar rechten en plichten uit voortvloeien.
Bijvoorbeeld: er blijkt iets te mankeren aan je (oude) woning. De koper komt hierop bij je terug. Het blijkt dat je dit niet hebt vermeld en de nieuwe eigenaar meldt dit als ‘geborgen gebrek’. Dan ben jij hier financieel verantwoordelijk voor.
Deze risico’s beperk je wanneer je samenwerkt met een makelaar. Een makelaar kent te allen tijde de rechten en plichten die je hebt als verkoper. Daarnaast wordt het koopcontract juridisch opgesteld en gecontroleerd door jouw makelaar. Zonder makelaar ben je hier zelf verantwoordelijk voor.
 

Geen expert bij de hand

Je kent jouw huis en buurt waarschijnlijk als de beste. Echter heeft een makelaar expertise op andere vlakken waar je misschien niet eens over nagedacht hebt. Heb je bijvoorbeeld weleens interieurfoto’s gemaakt? Hierbij is het noodzakelijk dat de woning op de foto’s perfect naar voren komt. Weet je precies welke elementen je moet benadrukken tijdens een rondleiding? Door samen te werken met een makelaar heb je alle kennis en kunde van de expert bij de hand.
 

Potentiële geïnteresseerden mislopen

Een makelaar heeft een groot netwerk binnen de makelaarswereld. Zonder gebruik te maken van een makelaar loop je dit netwerk mis. Daarnaast krijgen alleen NVM-makelaars een prominente plaatsing op Funda. 100% van de woningzoekenden kijkt op Funda. Zonder een prominente plaatsing op Funda loop je veel geïnteresseerden mis. Zonder makelaar zal je dan ook meer tijd moeten investeren in het vinden van potentiële kopers.
Wellicht lukt het je (snel) om zelf potentiële kopers te vinden, maar weet je ook zeker of zij de beste bieders zullen zijn? Een makelaar heeft hier meer kijk op en kan advies geven over wanneer je een bod moet accepteren.
 

Het kost veel tijd

Als je alle nadelen op een rij neemt, kom je tot de conclusie dat de verkoop van je eigen huis erg tijdrovend is als je niet beschikt over de juiste kennis. Wat moet je bijvoorbeeld zelf doen: onderhandelingen, maken van professionele foto’s van je woning, op zoek gaan naar potentiële geïnteresseerden, rondleidingen en het opstellen van het koopcontract. Dan sluiten we deze blog af met een overhoord gezegde: tijd is geld!
 
Al met al is de verkoop van je huis mogelijk zonder makelaar. Maar er komen veel zaken bij kijken waar je misschien niet eens over nagedacht hebt. Je zal dan ook meer tijd kwijt zijn met de verkoop van jouw woning. Dan sluiten we deze blog af met een overhoord gezegde: tijd is geld!

Richard Schroeten Makelaars is actief in de regio Midden Limburg­ en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).  Bij Richard Schroeten Makelaars profiteer je van de persoonlijke aandacht die je mag verwachten van een kleiner kantoor. Je wordt begeleid gedurende het gehele proces, of dit nu om verkoop, aankoop, verhuur, taxatie of nieuwbouw gaat. Neem gerust contact met ons op via www.richardschroeten.nl/overons/contact