Mijn favorieten

Limburg in cijfers

De woningmarkt werkt met hoge pieken en diepe dalen. Gelukkig verandert dit zeer geleidelijk aan. Hierdoor hebben wij, ondanks de grote prijsverschillen, normaliter een realistisch zicht op waarschijnlijk de grootste uitgave in uw leven.
 
Om een beeld te hebben van de markt moeten wij ons ten eerste verdiepen in de cijfers. Wat is de marktwerking in Limburg? Stijgen of dalen de prijzen en hoe profileert Limburg zich ten opzichte van de rest van Nederland? Om deze vragen te beantwoorden zijn wij de boeken in gedoken.
 
Als wij kijken naar de cijfers is te zien dat de huizenmarkt weer aantrekt. In iedere provincie is het aantal huizen dat te koop staat gedaald ten opzichte van de maand daarvoor. In het Noorden van het land verliep de verkoop in de afgelopen maand het beste. Het aantal beschikbare woningen zijn in de provincies Friesland (-4,80%) en Groningen (-4,57%) het meest gedaald. In de afgelopen maand zijn er in Limburg, op de provincie Utrecht (-0,18%) na, het minst aantal huizen verkocht. Slechte 1,43% van de woningen kende in de afgelopen maand een nieuwe eigenaar. Toch heeft Limburg over de verkoop in de afgelopen twaalf maanden niets te klagen. Met 26,1% werden er ruim een kwart van alle beschikbare huizen in het afgelopen jaar verkocht.
 
Aangezien de waarden van huizen sterk verschillen wordt er in de woningmarkt naar de mediaan van de vraagprijs gekeken. In de woningmarkt zijn niet alle gegevens even belangrijk. Denk hierbij aan de grote verschillen in prijzen tussen gigantische villa’s of studentenkamers. Deze cijfers geven geen realistisch beeld voor de markt. De mediaan is minder gevoelig voor deze grote uitschieters en geeft hierdoor een realistischer beeld van de markt dan een gemiddelde.
 
In december 2017 zien wij dat de vraagprijs in Nederland staat op €269.500. In Limburg zijn de huizen over het algemeen een stuk goedkoper. Momenteel wijst de markt uit dat de vraagprijs in Limburg ligt op een bedrag van €233.714. Dit bedrag is als enige Nederlandse provincie gedaald ten opzichte van de vorige maand. Dit gegeven is echter incidenteel en zeer zeker niet de trend van het afgelopen jaar.
 
Een logisch gevolg van de opmars van de huizenmarkt is de stijging in prijs. Eerder hadden wij het al over een geleidelijke groei in de woningmarkt. De laatste daling vond plaats in 2013. Toen zakte in Limburg de prijs van €213.466 naar een bedrag van €199.997. In 2014 bleef de vraagprijs met €200.000 zo goed als gelijk. Sinds dat moment groeit de prijs met gemiddeld zo’n €10.000(!) per jaar. In 2015 noteerde Limburg €209.000, in 2016 was dit €218.750 en dit jaar staat de teller op €229.573.
 
Nadat wij een diep dal hebben gekend in de huizenmarkt, is het goed om te zien dat deze aantrekt. Dit is namelijk één van de gevolgen van het verbeteren van de economie. Mensen gaan weer meer besteden, er komt meer vraag naar producten en diensten dat uiteindelijk weer zorgt voor een hogere werkgelegenheid. Voor nu is het genieten van de stijging van de woningmarkt. Toch raden wij aan om langzaamaan na te gaan denken over uw woonwensen in de nabije toekomst. Nu de prijzen hoog liggen is er ruimte voor verandering. De markt laat zien dat wij binnen nu en afzienbare tijd het piekmoment bereiken. Wanneer er wensen zijn om te verhuizen is het nu de tijd om na te gaan denken aan een verkoop. De markt die nu zo prachtig aan het stijgen is kan helaas net zo snel weer gaan dalen.
 
 
Alle cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van huizenzoeker.nl met de cijfers van december 2017.