Mijn favorieten

Indexering bedrijfsruimte, inflatie door het dak en nu?

Indexering van bedrijfsruimte, inflatie door het dak en nu?

De laatste tijd krijg ik als makelaar vaak de vraag hoe partijen om moeten gaan met het indexeren van de huurprijs van bedrijfsruimte. Immers, als een verhuurder zijn contractuele bepalingen volgt, heeft hij het recht te indexeren conform CPI op de in de huurovereenkomst overeengekomen datum. Maar met die stijgende inflatie van nu kom je bij een indexering per 01 januari 2023 uit op een stijging van 14,5% ten opzichte van een jaar eerder. Dat is nogal fors, maar het mag.


Diverse belangen in deze bijzondere tijd


Huurders lijken bovendien dubbel de dupe te worden: niet alleen de kosten van nutsvoorzieningen zijn heel hard gestegen (die normaliter via de servicekosten integraal worden doorbelast danwel rechtstreeks door huurder worden afgenomen), ook de huur stijgt (mede daardoor) veel meer dan normaal na indexatie.

Aan de andere kant worden (sommige) verhuurders door alle marktontwikkelingen geconfronteerd met stijgende rentelasten van hun financiering en/of waardedaling van hun vastgoed. Hierdoor komt onder meer de loan to value onder druk te staan en worden er vanuit geldverstrekkers aanvullende eisen gesteld.

Een huurprijsstijging is vanuit die optiek bezien dan ook een welkome aanvulling. Kortom, aan beide zijden spelen verschillende belangen in deze bijzondere tijd.


Kerninflatie het alternatief?


Steeds vaker komt de roep om een zogenaamde kerninflatie (core-inflatie). Het kerninflatiecijfer is een inflatiecijfer waarbij geen rekening wordt gehouden met productcategorieën, waarvan de prijzen sterk kunnen schommelen, zoals energie en agrarische producten (voedsel). Ten opzichte van de regulier inflatie scheelt dit momenteel tussen de 6 en 7%. Daarbij is de kerninflatie veel stabieler. Dit zou dus ook een alternatief kunnen zijn.


Ga vooral de dialoog aan



Mijn advies aan huurder en verhuurder om vooral de dialoog met elkaar aan te gaan om te bezien wat haalbaar en draagbaar is voor beide partijen. Niemand is erbij gebaat dat een huurder failliet gaat, waardoor leegstand ontstaat en ook een verhuurder heeft zijn verplichtingen wij hij/zij aan moet voldoen. In deze ongebruikelijke en hopelijk tijdelijke situatie goed overleg een must!

Bel ons gerust als je eens wilt sparren, of je nu huurder of verhuurder bent!
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring